Olaszországban június 21-től eltörlik az éjszakai kijárási tilalmat

Európa
Koronavírus

A koronavírus-járvány miatti korlátozások fokozatos feloldásának részeként Olaszországban rövidítik az éjszakai kijárási tilalom időtartamát, június 21-től pedig teljesen el is törlik, miközben egyre több tartományban csak a szájmaszkhasználat marad kötelező az óvintézkedésekből – jelentette be az olasz miniszterelnöki hivatal hétfőn.

A jelenleg este tíz órától reggel ötig tartó kijárási tilalom kezdetét a következő napokban 23 órára tolják ki. Június 7-től a kijárási tilalom már csak éjféltől lép életbe, majd június 21-től teljesen eltörlik.

Az éjszakai kijárási tilalom október utolsó hetétől volt érvényben.

Egyes régiókban már korábban megszűnik a kijárási tilalom, mivel június elsejétől Friuli-Venezia Giulia, Molise és Szardínia tartomány úgynevezett fehér zónába lép, vagyis minden járványkorlátozást eltörölnek, kizárólag a szájmaszkviselet és a biztonsági távolság betartása marad érvényben. Egy héttel később Abruzzo, Veneto és Liguria is teljesen eltörli a járvány megfékezését szolgáló intézkedéseket.

Sajtóértesülések szerint a hétfőn, kora esti órákban kezdődött kormányülésen döntés születik a kereskedelmi központok hétvégi újranyitásáról is. Június elsejétől a vendéglátás nemcsak a teraszokon, hanem zárt térben is újraindulhat, de első lépésben csak este hat óráig.

Június elsejétől újranyitják a nézők előtt a stadionokat, ahol a helyek legfeljebb huszonöt százalékát foglalhatják el, maximum ezer ember fogadásával.

Június közepétől engedélyezett lesz az esküvők, keresztelők és más családi tömegrendezvények megtartása is. Feltételnek számít viszont, hogy a résztvevők legalább egy oltást igazoljanak.

Hétfőn megnyitották a turisták előtt az olaszországi határokat. A legnagyobb olasz légikikötőként ismert Leonardo da Vinci, más nevén Fiumicino római repülőtéren egy nap alatt 220 járat szállt le a néhány héttel ezelőtti húszhoz képest. Igaz, az új típusú koronavírus járványa előtti időszakban napi több ezer járattal számoltak.

Az Európai Unió tagállamaiból, az Egyesült Királyságból és Izraelből érkezők esetében eltörölték a karantén-kötelezettséget, amennyiben a belépő turista felmutatja az érkezés előtti 48 órában végzett negatív teszteredményt.

Felmérések szerint a nyáron 39 millió külföldi látogatót várnak Olaszországba. Minden ötödik olasz úgy nyilatkozott, hogy az idén nem engedheti meg magának a nyaralást.

Az egészségügyi tárca adatai szerint 27,4 millió olasz kapott oltást, közülük 8,6 millióan második dózist is.

MTI: Sárközy Júlia