FIRST LEGO League verseny Nyíregyházán

First Lego League verseny a Nyíregyházi Egyetemen

Nyíregyházán első ízben rendezték meg a világszerte népszerű FIRST® LEGO® League versenysorozat regionális fordulóját. Tíz csapatban több mint 60 diák mérte össze tudását. A csapatoknak a természettudományok művészetekben betöltött szerepével kapcsolatban kellett közösen prezentációt tartaniuk, majd megadott időn belül teljesíteni LEGO robotjukkal az igen összetett akadálypályát. Olvasható a Nyíregyházi Egyetem oldalán.

Talajnedvesség-térkép készült drónok és mesterséges intelligencia alkalmazásával

Mesterséges intelligencia (MI) bevonásával fejlesztenek módszertant a talaj nedvességtartalmának előrejelzésére a Debreceni Egyetem (DE) természettudományi és technológiai karának kutatói. Az újfajta, pilóta nélküli légijárművekre szerelt multispektrális és hőkamerákkal végzett eljárás hatékonyabbá teheti a hozamok optimalizálását, és a tervek szerint a gazdák számára is elérhető lesz – tájékoztatta az egyetemi sajtóközpont pénteken az MTI-t.

Az ELTE kutatói megállapították, hogy különleges vasfelvétel zajlik a káposztafej belsejében

A színtestek vasfelvételének fényhiányos mechanizmusa hasonlít a fotoszintézis által támogatott folyamatra – derült ki az ELTE kutatóinak vizsgálatából, amelynek eredményei a Frontiers in Plant Science szaklapban jelentek meg.

Nyíregyházi Egyetem

Több mint egymilliárd forintot költ eszközbeszerzésre és repülőgép-szimulátorra a Nyíregyházi Egyetem

Több mint egymilliárd forintból fejleszti oktatási és képzési infrastruktúráját a Nyíregyházi Egyetem, a beruházással a karok eszközparkját bővítik, illetve a pilótaképzést segítő repülőgép-szimulátort vásárol az egyetem.

A Semmelweis Egyetem kutatása szerint az utóbbi évtizedekben jelentősen csökkent a férfiak nemzőképessége

A környezetszennyezés, a dohányzás, a herevisszér-tágulat, a cukorbetegség, a heredaganatok és az életkor befolyásolhatják leginkább a hímivarsejtek minőségét egy minden eddiginél átfogóbb elemzés szerint – közölte a Semmelweis Egyetem kedden az MTI-vel.