Az ELTE kutatói szerint a kor előrehaladtával változik az idő érzékelése

A felnőttek és a gyermekek különböző módon ítélik meg az idő hosszát – erősítették meg korábbi eredményeiket az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar (PPK) kutatói legújabb kutatásukban, amelyben a kognitív fejlődés hatását vizsgálták az időtartamok becslésére.

Szilveszteri petárdázás kutya

Az ELTE kutatói kimutatták, hogy nem minden háziállat képes az emberrel referenciálisan kommunikálni

A családi kedvencként tartott kutyák és törpemalacok viselkedését összehasonlítva arra jutottak az ELTE etológusai, hogy az ember figyelmének egy számukra kívánatos dologra irányítása nem egy általános képesség a háziasított állatok körében: míg a kutyák igen, a malacok nem rendelkeznek azokkal a tulajdonságokkal, amelyek ehhez a képességhez szükségesek.

DNS

Kábítószer és alkoholfogyasztásra hajlamosító géneket és génvariánsokat azonosított egy kutatócsoport

Szerhasználatra és addiktív viselkedésre is hajlamosító géneket és génvariánsokat azonosított egy nemzetközi kutatócsoport az ELTE és a Semmelweis Egyetem vezetésével. A felfedezés nemcsak a korábbi eredményeket erősíti, miszerint a függőség genetikai meghatározottságú lehet, hanem azt is, hogy egyes gének egyszerre többfajta szenvedélybetegség kialakulásához is hozzájárulhatnak.

Karikó Katalin, Szeged, SZTE, egyetem, kutató, verseny

Világszínvonalú holografikus eszközt vásárolt a Debreceni Egyetem Karikó Katalin támogatásával

Pontosabb sebészi beavatkozást tesz lehetővé az a csúcstechnológiának számító holografikus eszköz, amelyet a Debreceni Egyetem (DE) Biomechanikai Laboratóriuma vásárolt a Karikó Katalin által felajánlott összegből – tudatta az intézmény az MTI-vel.

Debrecen, egyetem, központi épület, Egyetem tér

Egységes nemzeti helynévtár készül a Debreceni Egyetem kutatóinak vezetésével

Egységes nemzeti helynévtár készül a Debreceni Egyetem (DE) kutatóinak vezetésével, a programot a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 400 millió forinttal támogatja a Tudomány a Magyar Nyelvért Nemzeti Program keretében – közölte az egyetem sajtóközpontja szerdán az MTI-vel.

Katonai drón

A Nyíregyházi Egyetem növényvédelmi permetező drónpilóta képzést indít januártól

A Nyíregyházi Egyetem és az ABZ Drone Kft. együttműködésének köszönhetően 2023. januárjától újabb képzési helyszínnel bővül a növényvédelmi permetező drónpilóták oktatása, melyről december 12-én írtak alá együttműködést a két szervezet vezetői az egyetem dísztermében. Sajtótájékoztató keretében bejelentették, hogy az észak-alföldi régióban a későbbiekben a Nyíregyházi Egyetemen is lehetőség nyílik a drónpilóták képzésére. 

gránit kőzet

A Dél-Alföld mélyén található vulkánokat vizsgálják a Szegedi Egyetem geológusai

Külföldi kutatócsoportokkal együttműködve vizsgálják a Dél-Alföld mélyén található vulkánokat a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) geológusai, eredményeik segítik a jelenleg is aktív tűzhányók működésének megértését, valamint a mélyfúrások tervezését – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.